5 oplossingsgerichte vragen die je kunt stellen als je een probleem ervaart

5 vragen die je jezelf kunt stellen als je een probleem ervaart

leestijd 10 min.

Vanochtend vroeg werd ik wakker en realiseerde ik me dat ik best in een klotesituatie zit door de hele Coronacrisis. Net als duizenden anderen overigens. Ik had het me anders voorgesteld… 

Deze gedachten besluipen me weleens. En ik kan mezelf ook best even zielig vinden dan en zie vooral de problemen die het veroorzaakt. Maar ik weet ook: zometeen worden mijn kinderen wakker en die hebben niks aan me in deze staat. Sterker nog, dit gevoel vasthouden zorgt er alleen maar voor dat ik de hele dag meer ellende ga ervaren.

De vraag is dus hoe ik uit deze stemming kom.

Sommige mensen zeggen: gewoon de knop omzetten. Als je echter eenmaal in een ellendige modus zit, is het niet altijd zo makkelijk om die knop om te zetten. Waarom is dat soms toch zo moeilijk? En wat kun je effectief doen als je je toch anders wilt voelen? Ik leg het je uit in dit blog en ik geef je direct 5 vragen die je jezelf kunt stellen als jij ook een probleem ervaart!

De ‘pijnmodus’ van je brein

Het begint – zoals zo vaak – in ons brein. Of eigenlijk in ons hele lijf, want zodra jij je k*t voelt gebeurt er van alles in je lichaam. Je maakt andere stofjes aan dan wanneer je je lekker voelt. Je maakt andere associaties in je hoofd. Om je een hoop neurologische uitleg te besparen, noem ik het zo: je zit in je ‘pijnmodus’. Hormonen als cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat je onrust ervaart en in je brein gaan allerlei hersencellen aan die gericht zijn op problemen.

Want zo werkt het in je hoofd. Als jij ergens aan denkt, dan wordt niet alleen dat specifieke deel van je brein ingeschakeld waar die gedachte ligt opgeslagen. Ook alle andere delen die daar voor jou bij horen worden actief. Er ontstaat een wisselwerking:
Als jij aan iets denkt wat je niet leuk vindt, worden ook alle andere delen van je brein ingeschakeld die bij een niet-leuke ervaring horen. Jij merkt dat, want opeens voel je je naar. En doordat je je naar voelt, kun je je ineens ook weer andere momenten van narigheid herinneren, waardoor je je nog ellendiger gaat voelen enz.

Test jezelf

Doe maar eens de volgende test. Denk aan een vreselijke ziekte die je niet hebt en ook nooit wilt krijgen. Schrijf op een vel papier 15 associaties die je hebt met die ziekte. Spreek de woorden die je hebt opgeschreven vervolgens uit zoals bij ze past, bijvoorbeeld langzaam, met een diepe stem en vanuit een sombere houding. Voel wat er met je gebeurt!

Doe vervolgens dezelfde oefening met een leuke gedachte, zoals je droomleven. Schrijf weer 15 woorden op die je met deze gedachte associeert. Lees die vervolgens hardop voor en pas ook nu weer je toon en houding aan aan de woorden die je uitspreekt. Merk op wat je voelt.

Door dit te doen, zet je de ‘fijnmodus’ van je brein aan. Wederom geen gepatenteerde term, maar je begrijpt wat ik bedoel. Jij voelt je anders, omdat je brein andere associaties maakt. Positief denken helpt dus echt!

Hoe zet je de ‘fijnmodus’ van je brein aan?

Maar wat nu als je al volle bak in die ‘pijnmodus’ zit? Dan is het soms lastig om je ‘fijnbrein’ aan te zetten. De oplossingen die je bedenkt voel je niet echt, of werken niet. Dat klopt! Omdat je nog te veel in de pijn zit. Je moet jezelf daarom eerst uitdagen om meer naar die ‘fijnmodus’ te gaan. Hoe?

Met deze 5 vragen kom je een heel eind. Ze zijn namelijk afkomstig uit de methode van oplossingsgericht werken. Een methode die erop gericht is om jouw brein te laten focussen op wat er al goed gaat, zodat je meer in de ‘fijnmodus’ komt, voordat je aan oplossingen gaat denken. 

In onderstaande 5 vragen die je jezelf kunt stellen heb ik het over ‘het probleem’. Probeer voor jezelf vooraf duidelijk te maken wat voor jou op dit moment het probleem is. In mijn geval is dat zoals ik in de inleiding benoemde dat ik het zwaar heb en mezelf in een k*tsituatie bevind.

5 vragen die je jezelf kunt stellen als je een probleem ervaart

1. Hoe tevreden ben je over hoe je nu omgaat met het probleem? Op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor ‘zeer ontevreden’ en 10 voor ‘heel tevreden’.

Wacht eens even, moet ik nu benoemen hoe tevreden ik ben met hoe ik ermee omga? Yep. Doe dat maar eens en merk op wat er gebeurt. Je moet namelijk op zoek gaan naar wat er wél al is. 

Stel dat we dit eens toepassen op mijn situatie. Ik zit achter mijn laptop mezelf een beetje zielig te vinden omdat mijn kinderen thuis zitten, ik weinig werk heb etc… Hoe tevreden ben ik met mijn aanpak? Eigenlijk best tevreden. Ik zou mezelf een 6 geven. Een voldoende dus! Dat zorgt al meteen voor een ander gevoel. Ik doe het eigenlijk best ok. 

2. Wat zit er al in dat cijfer, wat maakt dat ik dit cijfer kies en niet een lager cijfer? 

Je moet dus weer op zoek gaan naar wat er allemaal al goed gaat. Dit ontdek je alleen door je ‘fijnbrein’ in te zetten en dus activeer je opnieuw die ‘fijnmodus’. Misschien leidt deze vraag zelfs meteen tot het inzicht dat er dus ook al dingen zijn die je wél al goed doet.

Laat ik bescheiden blijven. Maar ik maak goede afspraken met mijn vrouw over werk. Hierdoor kunnen we beiden redelijk stressloos nog dingen doen. Ik praat met anderen over hoe ik me voel, dat lucht op. We kunnen onze kinderen les geven en nog leuke dingen doen ook. Thuis blijft het over het algemeen gezellig. Ik heb vertrouwen in de toekomst, ook als is het nu even zwaar.
Als ik dit zo opnoem vind ik eigenlijk dat ik wel op een 7 zit…

Maar ook als je jezelf een 2 hebt gegeven, dan nog doe je al dingen goed. Je geeft immers geen -2. Zoek maar eens wat dat is, waar je wel al tevreden over bent.

3. Met welk cijfer zou ik tevreden zijn? Wat doe ik anders als ik dat cijfer kies?

Daag jezelf uit om na te denken over wanneer jij van jezelf vindt dat je het goed genoeg doet. Het cijfer is dus gebaseerd op wanneer jij tevreden zou zijn met jouw aanpak. Hiermee houd je het bij jezelf. Vaak ben jij immers de enige die iets kan veranderen.

Ik ben blij met een 8. Dat voelt haalbaar en als ik me dat voorstel ook erg fijn.

4. Stel dat het zover is, je hebt dat punt bereikt waarop je jezelf dat cijfer geeft waarmee je tevreden zou zijn. Wat is dan het allereerste kleine aspect waaraan je merkt dat de situatie anders is?

Denk klein. Stel je maar voor dat je wakker wordt, je je ogen opent en de dag begint: wat is het eerste kleine aspect waaraan jij zult merken dat de situatie anders is? In de kleine dingen zitten vaak mooie lessen verborgen waar jij nu al aan kunt gaan werken.

Bij een 8 doe ik wat relaxter.  Het eerste wat ik merk in de ochtend is dat ik relaxter aan het ontbijt zit. Ik dek de tafel zodat we met zijn allen kunnen eten en we even een momentje hebben. Daar geniet ik dan van.

5. Welk klein haalbaar stapje kan ik zetten om 0,1 punt hoger te scoren dan het cijfer dat ik mezelf nu geef?

Bedenk iets kleins, iets wat direct haalbaar is. Je ‘fijnbrein’ is nu aan, dus keep the engine running. Een kleine haalbare actie heeft een veel grotere kans van slagen dan een grote stap, dus hoe kleiner hoe beter. En hoe sneller je het uit kunt voeren, hoe beter!

Ik bedenk me dat ik morgen 10 minuten eerder opsta om de tafel te dekken en alvast koffie te zetten, om zo een relaxtere start te creeeren voor mezelf en mijn gezin. 

Zo. Nu jij. Ben je meteen in actie gekomen! In slechts 5 vragen die je jezelf kunt stellen. De meeste mensen ervaren dat deze vragen al iets bij hen teweegbrengen. Logisch, want daar zijn ze voor gemaakt. Geniet van je nieuwe keuzevrijheid!

Wil je meer van dit soort vragen? Download dan onze Personal Change Template. Hierop vind je 17 vragen die je jezelf kunt stellen om je ‘fijnbrein’ nog meer te activeren. Doe er je voordeel mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Yes! Je bent erbij!

Hou je mailbox in de gaten.

Je aanmelding is gelukt! Zodra we hem hebben verwerkt ontvang je van ons een mail met bevestiging en verdere info.

Tot snel!
Bart & Tom